Kelime anlamı “üretim” olan prodüksiyon bir içeriğin, yani video, fotoğraf ve benzer çeşitli dijital kayıtların, çekilmesi ve hazırlanmasıdır. Pre-prodüksiyon, prodüksiyon ve post-prodüksiyon olarak üçe ayrılan bir süreçtir.
Pre-Prodüksiyon
İlk aşama kısaca planlama aşamasıdır. Bu süreçte müşteriden istenilen içerik hakkında bilgi alınır ve üretilecek olan dijital kaydın nerede, ne zaman ve nasıl çekileceği planlanır. Çekilecek olan içeriğin fikri, senaryosu, oyuncuları da bu aşamada belirlenir.
Pre-prodüksiyonun varlığı bir sonraki aşamaların düzgün ilerlemesi için fazlasıyla önemlidir. Prodüksiyon bir inşaat gibidir ve temeli oluşturan bu aşama olmadan ilerleyen zamanda kolayca aksaklık çıkarabilir.
Prodüksiyon
Bu aşama asıl üretimin yani çekimin yapıldığı zamandır. “Saha” çekimleri yani dış çekimler ve stüdyo çekimleri yapılır. Bu aşamada kamera ayarlarına, sese, ışığa ve benzerlerine dikkat etmek kritiktir. Prodüksiyon düzgün gitmediği durumda düzeltilemeyecek aşama olduğu için her zaman yedek kayıt alınmalı ve sürekli olarak kontrollü ve titiz bir şekilde çalışılmalıdır.
Post-Prodüksiyon
Post-prodüksiyon üretilen dijital kaydın düzenlendiği ve son halinin oluşturulduğu aşamadır. Ses efektleri, müzik, grafikler ve görsel efektler, renk düzeltme ve düzenleme, ses düzeltme ve ses tasarımı hazırlanır ve projeye eklenir. Bu aşamada Premiere Pro, Davinci Resolve ve Final Cut gibi birçok kurgu programı kullanılmaktadır. İlk düzenleme yapıldıktan sonra revize alınır ve tekrardan düzenleme yapılır: final olan içerik istenilen biçime ulaşana kadar bu süreç devam eder.
Video veya Fotoğraf İçerikleri Hakkında Müşteri Nasıl Kararlar Vermelidir?
Bir video içeriği talebinde bulunurken kararların hepsini ya da çoğunu prodüksiyon ekibine bırakmak gibi bir seçeneğiniz vardır. Lakin, istediğiniz içerik türü aklınızda biçimlenmiş ise prodüksiyon ekibine iletmeniz gereken detaylar bulunur.
Bunlardan ilki senaryodur. Aklınızdaki senaryo en küçük detayına kadar biçimlenmiş olmak zorunda değildir. “Birisinin kısa yolculuğu” da bir senaryodur.
Video içeriğinde bu kaydı kullanmak istediğiniz platformu belirtmek önemlidir. Çünkü bir Instagram videosu 9:16 çekilirken bir Youtube videosu 16:9 çekilmelidir. Bu fark kameranın yatay mı dikey mi tutulacağıdır.
Fotoğraf içeriğinde örnek fotoğraf iletmek her zaman yararlıdır. Bunu yapmak istemezseniz ise prodüksiyon ekibine istediğiniz fotoğraf estetiğini belirtmek iki taraf için de yararlı olacaktır. Yani, fotoğraf içerisinde bir model olup olmayacağını, bu model eğer varsa nasıl davranmasını istediğiniz belirtebilirsiniz.
Post-prodüksiyon aşamasında ise videonuzun daha dinamik mi yoksa resmi; renkli ve canlı mı yoksa daha sakin tonlu mu olmasını istediğinizi belirtebilirsiniz. Bu kararlar videonuzun müziğinden, kesit şekillerinden renk tonlarına kadar çoğu şeyi etkileyecektir.
Profesyonel Prodüksiyon desteği almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Comments