Gittikçe dijitalliği artan dünyamızda işletmeler müşterilerine ulaşmak için eski yöntemleri kullanmayı bırakıyorlar. Eskisi gibi herkese reklam değil, hedefe yönelik reklam yapılıyor ve bu yüzden verimli pazarlama stratejileri ve uygulanması oldukça önemli olmaya başladı. Bunun için de en etkili mecranın dijital platformlar olduğu düşünülürse dijital pazarlamanın bu denli önemli olması kaçınılmaz oluyor. Genelde bu sektörde çalışan herkese dijital pazarlamacı dense de her sektörde olduğu gibi burada da bütün sektörü öğrenmektense bir alanda uzmanlaşan kişiler bulunmakta. Bu yazımızda ele aldığımız uzmanlık alanı performans pazarlamacılar. Peki bir performans pazarlamacı ne yapar, bir işletmeye neler sunabilir, bir dijital pazarlamacıdan farkı nedir?
İşin özünde ikisinin de amacı aynı. İşletmenin ürünlerini ve/veya hizmetlerini hedef kitleye ulaştırmak. Bu hedefe ulaşma yöntemi ise bir performans pazarlamacıyı dijital pazarlamacıdan ayıran farktır.
Performans Pazarlama Nedir?
Performans pazarlama, isminde de olduğu gibi performans odaklı pazarlamadır. Belli hedefler doğrultusunda hareket edilir, kampanyalar oluşturulur. Bu hedeflerin, ölçülebilir hedefler olması gerekir. Genellikle hedefler, çevrimiçi platformlarda, eylemlerle alakalı (tıklama, dönüşüm, izlenim) metriklerin takip edilmesini içerir. İşletmenin bütçesini en verimli biçimde kullanmak için testler ve veri analizleri yürütürler. Örnek vermek gerekirse, Google Ads, Google Analytics ve Meta Ads Manager programlarında verilen reklamların hangi ne kadar kişi tarafından görüldüğünü, kaç tıklama aldığını, hangi demografik grupların daha çok ilgisini çektiği görülebilir. Bu verilere dayanarak elindeki reklam bütçesini bu gruplara yoğunlaştırarak daha verimli kulllanabilir.
Dijital Pazarlama Nedir?
Dijital pazarlama bir işletmenin dijital dünyadaki imajını yönetmek ve tanıtmak denilebilir. Türlü reklamlar kullanarak insanları pazarlama hunisindeki bir sonraki aşamaya geçirmeye çalışır. Bunlar için birçok alanı kullanırlar. SEO teknikleri, uzun ve kısa vadeli kampanyalar, pazarlama stratejileri ve tabi ki performans pazarlama teknikleri kullanarak marka ve hedef kitle arasında sağlıklı bir etkileşim kurmaya ve onları sadık bir müşteri yapmayı amaçlar.
İki alan arasındaki farkları 5 başlığa indirebiliriz.
1) Odak Noktası ve Hedefler
Bir dijital pazarlamacı marka farkındalığı oluşturmak, hedef kitleyle etkileşimde bulunmak ve uzun vadeli ilişkiler kurmak gibi markaya ilgi oluşturup güçlü bir çevrimiçi varlık kazandırmaktır. Bir performans pazarlamacı ise izlenim, dönüşüm, tıklama, satışlar gibi metrikleri hedeflenen yere çıkarmayı ya da istenen yerde tutmayı amaçlar. Diğer bir deyişle amacı ROI’ı (yatırım getirisi) maksimize etmektir.
2 ) Metrikler ve Ölçüm
Bir performans pazarlamacı işini yapmak için pek çok veriye ihtiyaç duyar. Bazılarına örnek vermek gerekirse; tıklama başına maliyet (CPC), işlem başına maliyet (CPA), dönüşüm oranı, izlenim, dönüşüm gibi verilere ihtiyaç duyar. Bu metriklerin genel adı ise KPI’dır (Anahtar Performans Göstergesi). KPI, bir reklamın veya kampanyanın performansını ölçmek için kullanılan metiklerin genel adıdır Bir dijital pazarlamacı da bu verilerden faydalansa da sosyal medya etkileşimi, reklam stratejilerinin takibi, web sitesi trafiği ve daha bir çok şeye odaklanmaları gerekir.
3) Kampanya Süresi ve Hedefler
Performans pazarlamacılar genelde hızlı sonuçlar elde etmeyi hedefleyen kısa vadeli kampanyalar yürütürler. Bu sırada kampanyadan en iyi verimi almak için yakın takipte bulunurlar. Dijital pazarlamacılar ise kısa vadeli kampanyaların yanında marka kültürü ve kimliği, sadık müşteri edinme, topluluk etkileşimleri gibi uzun vadeli kampanyaları da yürütürler.
4) Kanallar ve Taktikler
Performans pazarlama da genelde ödemeli reklam kanalları kullanılır. Örneğin arama motoru pazarlamacılığı (SEM) performans pazarlamacıların en sık kullandığı araçlardan biridir. Bunların yanında sosyal medya reklamları, satış ortaklığı pazarlaması ve bunun gibi yöntemler de kullanırlar. Dijital pazarlama bunları da içerse de çok daha geniş bir yelpazeye sahiptir. İçerik pazarlama, sosyal medya yönetimi, e-posta pazarlama gibi birçok yöntemi bünyesinde barındırır.
5) Bütçeleme Yaklaşımı
Performans pazarlamacılar ROI’ı olabildiğince artırmak istediği için kendilerine verilen bütçe beklenen yatırım getirisi ile doğru orantılıdır. Kampanya sürecinde performansa göre bütçe artırılıp azaltılabilir. Dijital pazarlamacılar ise bütçelerini uzun vadeli, hemen dönüt getirmeyecek projelere ayırırlar.
Özetlemek gerekirse, performans pazarlama, dijital pazarlama adı verilen sektördeki uzmanlık alanlarından biridir. Genele odaklanmak yerine spesifik ve kısa vadeli hedefler doğrultusunda işletmeye dönüt vermeye çalışır. Veri her şeydir. Marka kimliği gibi meselelerle ilgilenmez. Bir performans pazarlamacının yapabildikleri bir dijital pazarlamacıdan daha az da olsa, odaklandıkları alanda çok daha iyilerdir. İyi bir pazarlama ekibinde bütün iş tek kişiye verilmez, spesyalistlere dağıtılır. Ajansımızda da bütün bir işi tek kişiye vermek yerine alanında uzman kişilerle beraber çalışıyor, müşterilerimize hak ettikleri kaliteyi sunuyoruz.
Yazımızı okumaya vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz. Bu ve bunun gibi bilgilendirici içerikler için Sellf Media’yı takip etmeyi unutmayın!
Profesyonel Dijital Pazarlama ve Performans Pazarlama hizmeti için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Comments