Yapay zekanın yükselişi her alanda olduğu gibi pazarlama alanında da yeniliklere yol açtı. Bugünlerde yapay zeka ile müşteri etkileşimlerini anlama, kişiye özel deneyim sunabilme ve genel olarak pazarlama stratejilerinin daha verimli olmasını sağlıyor. Bu yazımızda sizlere yapay zekanın pazarlamada nasıl bir etki yaptığını, iş dünyası ve pazarlamacıların bu yeniliklerden nasıl faydalanabileceğini anlatacağız.
Yapay zekanın insan zekasına göre en üstün olduğu işlerden biri veri analizidir. Büyük bir miktarda veriyi bir insandan çok daha hızlı ve daha tutarlı biçimde analiz edebilir. Veri analizi de reklamlar oluşturulurken veya geliştirilirken çok önemli bir rol oynar. Yapay zekayı etkili kullanabilen bir pazarlamacı müşteri davranışlarını daha iyi analiz edip stratejisini buna göre optimize edebilir. Aynı zamanda yapay zeka ile gerçek zamanlı analiz mümkündür.
İnternet reklamcılığının klasik reklamcılıktan en büyük farkı kişiselleştirilmiş reklamlardır. Bahsettiğimiz veri analizi ile her kişi için en etkili reklam seçilebiliyor. Burada da yine yapay zeka sayesinde bu işlem mümkün oluyor. Müşterilerin ilgi alanları, geçmiş etkileşimleri gibi verileri kullanarak kişiselleştirilmiş bir reklam deneyimi sunabiliyoruz.
Şu anda dünya üzerindeki en ünlü yapay zeka yazılımlarından biri, OpenAı tarafından geliştirilmiş ChatGPT’dir. 30 Kasım 2022’de halka açık hale getirildiğinde yaptığı sükse hala birçoğumuzun aklındadır. ChatGPT aslında yıllardır pek çok sitede müşteri hizmetleri tarafından kullanılan chatbotların çok gelişmiş bir hali denilebilir. Yapay zeka ile çalışan bu chatbotlar sayesinde markalar müşterileri bekletmeden ve çok fazla müşteri hizmetleri personeline ihtiyaç duymadan 7/24 birçok müşterinin problemlerini çözebiliyor. Bu sayede müşteri hizmetlerindeki çalışanlar daha karmaşık problemlere odaklanabiliyor.
Veri analizindeki doğruluk ve hızdaki artış, 7/24 hizmet imkanı, Çalışanların odağını karmaşık problemlere vermesini sağlaması gibi faktörler yapay zekanın bir işletmenin genel verimliliğini artırması ve maliyetlerini azaltmasına izin veriyor. Bu faktörler de doğal olarak yatırım getirisinin (ROI) artmasına sebep oluyor.
Yapay zekanın ne kadar büyük bir rol oynadığına dair bazı örnekler vermek faydalı olacaktır.
● Facebook yüz tanıma algoritmaları ile fotoğraflarınızda kimi etiketleyeceğinize dair öneriler veriyor
● Google doğal dil işleme algoritmaları ile sesle arama özelliğini sunmakta. Bunun yanında makine öğrenme sistemleri ile gmail üzerinden yanıt önerisi sunabilmekte.
● Netflix makine öğrenmesi ile önceki izlediklerinize dayanarak beğenebileceğiniz film ve dizi önerileri oluşturabiliyor.
● Amazon yıllar içinde yapay zeka kullanımına birçok yatırım yaparak kişiselleştirilmiş deneyimi optimize ederek eskiye kıyasla daha fazla satış yapabiliyor.
Bu teknolojinin pazarlama stratejilerini etkilediğinden bahsettik. Peki nasıl etkiliyor? Neleri değiştiriyor? Bu soruların cevapları üç başlıkta toplanabilir:
Kampanyaların tasarlanması ve uygulanması: Yapay zeka destekli araçlar ile hedef kitle analizi, içerik oluşturma ve kampanyaların performansına dair ayrıntılı analizler sunabilir ve bu araçlar kampanyaların maksimum potansiyeline erişmesinde büyük rol oynar.
Trendler ve tüketici davranış tahminleri: Geçmiş ve anlık verilere dayanarak gelecekteki trend ve tüketici davranışlarına dair ayrıntılı tahminler yürütülmesine destek olarak kampanyaların bu tahminlere göre ayarlanmasına olanak sağlar.
Gelecek stratejilerin belirlenmesi: Yine geçmiş ve anlık verilerle uzun vadeli strateji oluşturulmasında yardımcı olur. Hangi taktiklerin en verimli sonuçları verdiği, hangilerinin zayıf kaldığı gibi veriler ile ilerdeki kampanyaların oluşturulurken daha verimli olmasına olanak sağlar.
Yapay zeka, dünyadaki yeni devrimdir. Aynı buharlı makineler ve internet gibi, adapte olmayanların yok olacağı bir devrim. Endüstri 5.0. Pazarlama gibi veri ağırlıklı bir sektörde ise bu devrim çok daha kritik. Bu yazımızda neden bu kadar kritik olduğunu, nasıl ve nerelerde kullanıldığına dair bilgiler paylaştık. Okuduğunuz için çok teşekkür ederiz. Bunun gibi daha fazla içerik için Sellf Media’yı takipte kalın. Kaynakça:
Comments